- Observationeel onderzoek naar beoordeling van aangezichtstrauma's
- Gebruik van beeldvorming bij aangezichtstrauma's
- Standaardiseren klinisch onderzoek
- Care as usual : handelen zoals u anders ook zou handelen
- Geen informed consent : toestemming patiënt niet nodig
- Onderscheid tussen middengezicht en de mandibula trauma's
- Op naar een beslisregel voor de diagnostiek van aangezichtsfracturen?
- Energetisch aangezichtstrauma met beeldvorming
- Energetisch aangezichtstrauma zonder beeldvorming
- Second survey bij multi-trauma patiënt met aangezichtstrauma
- Per abuis diagnose aangezichtsfractuur bij hoofd- en/of hals trauma
Inschatting vooraf (0-10)
Voor het klinisch onderzoek
Eerste indruk van waarschijnlijkheid aangezichtsfractuur
Beoordeling patiënt
Scoren van de klinische parameters
Onderscheid tussen regio middengezicht en mandibula
Inschatting achteraf (0-10)
Na het klinisch onderzoek
Indruk achteraf van waarschijnlijkheid aangezichtsfractuur
Ja
Klinische parameter aanwezig
Bevindingen afwijkend
Test positief
Nee
Klinische parameter afwezig
Bevindingen niet afwijkend
Test negatief
Niet te beoordelen
Klinische parameter niet testbaar
Klinische parameter niet te beoordelen
Beoordeling patiënt niet mogelijk
De REDUCTION trial is een onderzoek naar het gebruik van beeldvorming bij aangezichtsletsel. Het acronym staat voor REDucing Unnecessary Computed Tomography In MaxillOfacial INjury en beoogt het meer effectief inzetten van computertomografie (CT) scans na een aangezichtstrauma. De toegenomen beschikbaarheid van 3-dimensionale beeldvorming heeft binnen de spoedeisende hulp geleid tot een aanzienlijke toename van het gebruik van CT voor hoofd-hals trauma. Deze ontwikkeling heeft binnen deze patiëntenpopulatie geleid tot toegenomen kosten en een toename van de stralingsbelasting. Het overwegen van een CT scan vindt plaats op basis van de bevindingen tijdens het klinisch onderzoek. Het onderzoek beoogt het opstellen van een gevalideerd beslismodel waarbij op basis van risicoprofiel de noodzaak voor CT scan bepaald wordt. Het onderzoek is een initiatief van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Universitair Medisch Centrum te Groningen.
Klik hier voor de registratie van het onderzoek bij ClinicalTrials.gov van de National Library of Medicine (NLM).
Voor de röntgendiagnostiek van mogelijke fracturen van het aangezicht, de hersenschedel en de cervicale wervelkolom is computertomografie (CT) onontbeerlijk geworden. CT geeft gedetailleerde 2-dimensionale informatie, zo nodig gereconstrueerd in meerdere vlakken, over de aanwezigheid en het verloop van de fracturen. Bovendien kunnen de beelden omgerekend worden tot 3-dimensionele beelden, waardoor het ruimtelijk inzicht wordt vergemakkelijkt. CT heeft de mogelijkheid om meerdere lichaamsdelen in één onderzoek te scannen. Naar schatting heeft 24% van de multi-trauma patiënten enige vorm van aangezichtsletsel. CT onderzoek van het aangezicht zal daarom met regelmaat uitgebreid worden met beeldvorming van de hersenen en de cervicale wervelkolom. Het beslismoment voor het gebruik van beeldvorming vindt plaats bij de opvang van de patiënt op de spoedeisende hulp. De visie van de REDUCTION studie is dat de belisvorming rondom beeldvorming beïnvloed wordt door meer inzicht in welke klinische parameters een aangezichtsfractuur met meest nauwkeuring voorspellen.
De stralingsbelasting per hoofd van de bevolking bedraagt in Nederland gemiddeld 2.6 mSv per jaar. De Nederlandse bevolking wordt blootgesteld aan zowel natuurlijke als kunstmatige stralingsbronnen. Natuurlijke stralingsbelasting ontvangen we door voortdurende blootstelling aan onze leefomgeving. De belangrijkste natuurlijke bronnen zijn kosmische straling, straling afkomstig uit radioactieve bronnen in ons voedsel en straling uit de bodem. Kosmische straling ontvangen we, bijvoorbeeld tijdens een vliegreis, van de zon en bronnen buiten ons eigen zonnestelsel. Straling van kunstmatige bronnen is afkomstig van industriële activiteiten en van medische diagnostiek. De stralingsbelasting van medische diagnostiek leveren van de niet-natuurlijk bronnen de grootste bijdrage aan de gemiddelde stralingsdosis. De stralingsbelasting afkomstig van medische diagnostiek is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De belangrijkste oorzaak voor deze stijging is het toenemende aantal CT onderzoeken. Dit is in het bijzonder van toepassing voor de spoedeisende hulp afdeling. De afgelopen jaren is er een verschuivende trend voor het gebruik van CT in plaats van conventionele röntgendiagnostiek.
Het zo ver mogelijk reduceren van de stralingsbelasting is tweeërlei. Allereerst dient de stralingsdosis van het CT onderzoek zo laag als redelijkerwijs mogelijk te zijn (ALARA). Ten tweede dient het onderzoek alleen uitgevoerd te worden als hiervoor een medische noodzaak is. Het wel of niet aanvragen van het CT onderzoek is afhankelijk van de bevindingen van het klinisch onderzoek. Het klinisch beoordelen van aangezichtsletsel kan als uitdagend worden ervaren. Het onderzoek bestaat, afhankelijk van het letsel, zowel uit intra- als extra oraal onderzoek. In aansluiting op het klinisch onderzoek vindt naar aanleiding van de bevindingen gericht röntgenologisch onderzoek plaats om de aanwezigheid van fracturen en eventuele fracturen of verplaatsing van gebitselementen te diagnosticeren. De uitkomsten van de REDUCTION studie geven inzicht in welke klinische parameters de aanwezigheid van aangezichtsfracturen het meest betrouwbaar voorspellen.